Un Brasil despolititzat: Dilma, “El mal menor”

Un 51,62% dels 112 milions de brasilers i brasileres que ahir van votar en el segon torn de les presidencials han portat a Dilma, del Partit dels Treballadors (PT), a governar el Brasil durant 4 anys més.

Aécio Neves, gran conservador i xarlatan de Minas Gerais del Partit de la Social Democràcia brasilera (PSDB), s’ha endut doncs un 48,38%: un Brasil dividit, però el més rellevant, un Brasil desorientat i despolititzat.

Els arguments que en general la població de classe mitjana i treballadora pot aportar per justificar el seu vot habitualment són de caràcter personal o són formulats a través d’estereotips venuts als mitjans de comunicació – a la Rede Globo.

Al bell mig d’un assentament agrícola, a l’estat amazonenec de Rondònia, 5 d’octubre de 2014, primer torn de les eleccions: “Per què votaràs a Dilma?”, “Per mantenir la Bolsa Familia!” (subsidi de redistribució de renta). “Per què votaràs a Marina?”, “Perquè democràcia significa anar canviant, no? Marina significa canvi!”. “Per què votaràs a Aécio?” “Perquè els meus pares el voten”, etc.

Un discurs d’odi al PT i a Dilma formulat des del PSDB ha contaminat les xarxes socials i algunes protestes al carrer. Es repeteixen frase despectives com “SAI FORA SAPATÃO!” (“Surt bollera”, lesbiana). I un discurs de por a la regressió que significaria la tornada a un govern PSDBista, recordant el de Fernando Henrique Cardoso, president anterior a Lula, s’ha apoderat d’una gran part de la classe mitjana progressista i de sectors acadèmics i culturals. Propagandes extremadament populistes, “Dilma, cor valent”, “Dilma canvia més!”, “Pais rico é pais sem riqueza, vota Aécio”. Escàndols de corrupció, antics i nous, que esquitxen els candidats.

Durant aquesta última guerra d’egos entre Dilma i Aécio, molts arguments del tipus: “Votaré a Aécio perquè odio el PT i a aquesta bollera de la Dilma!”, “Voto a Aécio perquè el PT ja porta 12 anys al poder, s’ha d’anar canviant de mans el govern!”, preguntat per si s’ha llegit les propostes d’Aécio: “La veritat és que no massa, però tot és el mateix, no?”. Desinformació, demagogia, i dispersió; s’ha arribat a parlar d’un possible cop d’estat.

I el gran argument que ha portat a la reelecció de Dilma: “Voto a Dilma perquè és el mal menor, l’opció menys pitjor“.

Advertisements
This entry was posted in Uncategorized and tagged , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

One Response to Un Brasil despolititzat: Dilma, “El mal menor”

  1. Per desgràcia aquesta línia de pensament, curt de memòria i simplista d’arguments, s’esten per tot el món on les eleccions són possibles (que no oblidem no és ni de bon tros tot el món) i explica resultats com els de Rajoy a Espanya, Berlusconi a Itàlia o Marina Le Pen a França, sense parlar dels països ex-comunistes del centre d’Europa o de les repúbliques bàltiques.
    Es fa imprescindible l’empodarement, la conscienciació i la corresponsabilitació de la ciutadania.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s