“Vaig arribar a Brasil amb 200 cruzeiros -quatre duros-”

Carlos Martínez Tomás

Menorquí exiliat a Brasil l’any 1953

Hi ha diversos tipus de comunistes i diversos tipus d’exili. Carlos Martínez va llegir El Capital després d’entrar al Partit Comunista i va navegar fins a Brasil catorze anys després de l’inici de la dictadura feixista de Franco. Va ser fiscal de la reforma agrària a Menorca pel PC a partir de 1936 i, detingut l’any 1939, va passar dos anys tancat. Al sortir, va lluitar per mantenir la feina i la dignitat durant 14 anys fins que, deixant provisionalment la dona –embarassada– a Menorca, va marxar a buscar millor sort al Brasil. Per raons que no explica la seva família mai va anar a trobar-lo i al cap de pocs anys van deixar d’escriure’s i va començar de nou; es va casar i va tenir quatre fills. 63 anys després, i a arrel d’aquesta entrevista i una mica d’investigació, ha pogut reconnectar amb la seva família menorquina, encantada i sorpresa amb la gran troballa. Carlos té 94 anys i vuit néts. Desenterrem records durant més de quatre hores i ho fem en portuguès, recorda poques paraules en menorquí. Aquí alguns fragments d’aquesta entrevista:

Com va ser la seva funció com a fiscal de la reforma agrària a la Menorca del 36?

Doncs jo tenia uns 16 anys, era obligatori afiliar-te a algun partit per agafar la plaça així que vaig afiliar-me al Partit Comunista tot i que el meu pare i un veí del Partit Socialista em deien que era perillós. Només entrar els líders em van dir “això serà la primera cèdula, i tu en seràs el secretari d’organització”, i jo no havia ni llegit “El Capital” de Marx! Després el vaig llegir, clar. Em donaven 300 pessetes al mes, que era el salari que guanyava el meu pare com a mecànic, la veritat és que no sé si jo cobrava molt o ell molt poc.

També em donaven un bicicleta, per anar de granja en granja, en cuidava 25. Al ser una illa, estava prohibit matar cap animal femella, perquè no sabíem quant temps ens quedaríem allà aïllats, tot depenia de l’illa, no arribava ni sortia res; jo vigilava aquestes coses.

L’any 1936 Mallorca i Eivissa van caure en mans dels feixistes de seguida, que va fer que Menorca resistís?

A Menorca el poble va aconseguir que els soldats s’apoderessin de les casernes, i els caps van ser detinguts. Els militars que estaven del bàndol del govern van agafar el poder. Mallorca i Eivissa ja en aquella època vivien més aviat del turisme, en canvi a Menorca hi havia més indústria, dues grans fàbriques de calçat, potser per això, per què hi havia més organització dels treballadors no va triomfar el cop d’estat.

Malgrat tot entren les tropes de Franco al 1939.

Va ser terrible. Va ser a l’abril. A l’inici quan van entrar van posar dos vaixells al port per a qui volgués marxar cap a França o cap a les Índies, però jo diria que era una trampa. Nosaltres vam passar dues setmanes sense sortir dels masos on vivíem, a dos quilòmetres de Maó, fins que un dia, amb quatre col·legues veïns vam anar caminant cap a la ciutat, jo hi tenia una novieta francesa. A meitat de camí hi havia una caserna militar. D’una camioneta van baixar uns falangistes i havíem de saludar, i vam fer així [salutació comunista], i hauríem d’haver fet així [salutació feixista]. I ens van detenir.

En total vam estar tancats 2 anys, a mi em van alliberar una mica abans els soldats perquè pesava 50 quilos. Al cap de sis mesos va haver-hi el judici conjunt, però dos dels meus col·legues ja havien mort de tuberculosi a la presó. Durant tot aquell temps no vaig poder parlar amb la mare. Ella no parlava castellà, era analfabeta i per ella era tot en dialecte. Venien juntes amb la meva germana, i jo xerrava amb la meva germana però amb la mare no aconseguia obrir boca, potser per què ella no m’hagués pogut contestar, però només em venien ganes de plorar [silenci dur, plora].

Com va ser el procés fins a marxar a Brasil l’any 1953?

A Menorca vaig treballar de pedrer, de joier, d’orfebre i no podia estar pel carrer ni al bar, si m’enxampaven por aí anava pres de nou. Cap al 45 la meva firma va obrir una fàbrica a Madrid, i me n’hi vaig anar. Vaig estar-hi 3 anys i vaig tornar cap a l’illa. I en aquelles èpoques el govern va permetre els sindicats, i em van encomanar presentar-me pels metal·lúrgics. Jo no volia formar part d’aquella farsa, del sindicat del govern, Franco només ho feia per mostrar una imatge. I van tornar-hi amb el xantatge “vostè ja ha estat pres, no?”, i ja està, o assumia el càrrec o m’empresonaven de nou.

Va ser llavors que vaig decidir marxar. Primer vaig marxar de l’illa, vaig anar a Barcelona i ja vaig anar al consolat brasiler. Devia ser l’any 50. Allà vaig haver de mostrar antecedents, vaig explicar que havia sigut pres i els del cònsol brasiler em van dir “això ja li va bé per mostrar que està contra el feixisme”, però en el temps de fer tots els tràmits el Brasil havia tallat relacions amb la Unió Soviètica i els diputats i senadors comunistes havien estat presos: tot havia canviat. El cònsol pensava que jo era comunista, fet que un parell de mesos abans era positiu per anar a Brasil però aleshores ja no. Però res, l’any 53 vaig sortir cap allà, amb 11 dies érem a Rio de Janeiro, vaig arribar a Brasil amb 200 cruzeiros només. Tenia 31 anys.

 

Aquí la notícia que Josep Portella Coll, l’altra peça fonamental per al retrobament de les families, ha publicat a Es Diari de Menorca:

Carlos Martínez Brasil-Menorca – Josep Portella

 

 

Advertisements
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

One Response to “Vaig arribar a Brasil amb 200 cruzeiros -quatre duros-”

  1. Molt emocionant i gratificant tot plegat, Berta.
    A veure si reps notícies de la trobada de demà dia 12 d’abril.
    Enhorabona!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s