IIRSA, la infraestructura de la devastació

Amèrica Llatina ha viscut una dècada de falsa esperança a través dels anomenats governs progressistes. Dels deus principals països d’Amèrica del sud només tres no han “gaudit” de les polítiques socials –o assistencialistes- que amagaven darrera una continuació i potencialització de la lògica neoliberal extractivista de la que el continent sencer és víctima des de la colonització. Perú, Colòmbia i Paraguay, no han tingut ni un Lula da Silva, ni un Hugo Chávez, ni un Néstor Kirchner, ni un Pepe Mujica, ni un Rafael Correa, ni un Evo Morales ni una Isabel Bachelet i malgrat tot, el continent sencer passa actualment per una mateixa fase expansiva de la infraestructura global de la devastació.

Ja l’han anomenat una “Nova Operació Cóndor”, una “Nova Fase de la Colonització” o la “Invasió de les Multinacionals”. El que està clar és que per la població que defuig de personificar la massa alienada llatinoamericana ja comença a ser palès i evident que fa anys que, amb l’eslògan del “desarrollo”, la seva terra ha entrat en un nou boom de saqueig i genocidi on, com sempre en aquest continent, pobles indígenes, afrocolombians, comunitats camperoles i urbanes de les perifèries perden a diari vides, territoris i recursos naturals en mans del poder fàctic polític, còmplice i beneficiari del poder real, el financer, l’econòmic, el global, el que camina cap a una supremacia.

Sens dubte, des del camp polític i econòmic el panorama és fosc perquè el que s’està donant a conèixer són els passos finals i definitius d’una estratègia globalitzadora que fa un parell de dècades que està firmada i aprovada de manera totalitària pels que s’han cregut els governants de la terra, en aquest cas encapçalats pel Banc Interamericà de Desenvolupament. En el camp espiritual d’aquest continent tan ric però, no està tot dit: precisament en la riquesa natural i energètica de les muntanyes, els rius, les selves, els llacs i en la força ancestral de tants pobles que lluiten i resisteixen en el temps i l’espai rau una preciosa possibilitat de deconstrucció i creació pròpies que mica en mica transformi la foscor. Les dimensions del monstre són desafiadores (gegantines represes, ports imperials, tones d’asfalt, mineria a cel obert, túnels que travessen centenars de quilòmetres de terra andina…) però mai hem d’infravalorar la força de la Mare Terra, del Poble, del Sol o de la Lluna, de tempestes, terratrèmols o huracans.

Els mitjans de comunicació devastadors de consciències mai faran l’exercici de reflectir lluites, explicar causes i sumar els milions de persones que surten als camps i als carrers des de fa dècades cridant en contra d’un sistema demolidor com el capitalista, d’una fase aniquiladora com la neoliberal i d’una casta traïdora i enganyosa com la dels polítics que s’han posat la samarreta del Poble i de la Mare Terra i que en els seus noms han seguit assassinant-los.

El documental “IIRSA: la infraestructura de la devastació” ens dóna eines per entendre la dimensió de la greu situació per la que passen els recursos naturals i els pobles de l’estimada Amèrica Llatina.

Advertisements
This entry was posted in América Latina, devastació, IIRSA, lucha, Perú, política, Uncategorized and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

One Response to IIRSA, la infraestructura de la devastació

  1. És llàstima que el documental estigui fet amb una realització tan poc professional, es fa pesat i les músiques sovint dificulten escoltar bé la veu, algunes imatges són massa accelerades per a deixar assimilar el seu contingut… llàstima com deia perquè el seu contingut és imprescindible que es difongui i es conegui arreu.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s